slider.jpg
maandag, 10 juni 2019 10:08

ZOCON GREENSEEDER VOOR VAN DOORMAAL VOF IN DE MOER.

Stikstof en fosfaat komen in de bodem en het water terecht als ze niet of onvoldoende door een gewas opgenomen worden. Per 1 januari 2019 is het wettelijk verplicht om op zand- en lössgronden, waar mais geteeld is, voor 1 oktober een vanggewas te zaaien. Hiermee voorkomen maistelers dat er teveel stikstof uitspoelt in de herfst en winter. loonbedrijf van Doormaal investeerde in een Zocon Doorzaaimachine om klanten bij te staan in de nieuwe regelgeving, tevens heeft deze regelgeving niet enkel nadelen ook de voordelen mogen even genoemd worden.

even de voordelen van onderzaai op een rijtje:

-Door het onderzaaien van gras in mais wordt het bodemleven gestimuleerd en worden mineralen beter vastgehouden. Ook staat er zo na de maisoogst al een vanggewas en is verdere grondbewerking dus niet nodig.

-Het vanggewas kan stikstof naleveren aan de volgteelt in het voorjaar, waardoor je mogelijk minder hoeft te bemesten. Dit levert een besparing op in de portemonnee en het verbetert de bodem-, lucht- en waterkwaliteit.

-Een geslaagd vanggewas zorgt voor organische stof in de bodem, dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid van het perceel.

-De bodemstructuur en het vochtvasthoudend vermogen van het perceel verbeteren dankzij het vanggewas. Dat maakt het perceel beter berijdbaar en minder gevoelig voor droogte. Ook is een goede bodemstructuur belangrijk voor een goede groei van de volgteelt.

-Als je geen vanggewas zaait na de maisoogst, ben je in overtreding en krijg je een boete. De NVWA zegt dit te gaan controleren.

wij wensen loonbedrijf van Doormaal veel werkplezier met deze machine en hartelijk dank voor de gunning!

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan!

Nieuwsbrief